perjantai 29. tammikuuta 2016

Puristusvoima

On väitetty että puristusvoima voi jopa ennustaa elinikää. Tiede osoittaa että eteenkin keski- ikäisillä ihmisillä hyvä puristusvoima ennakoi pidempää elinikää. Hyvä puristusvoima monesti viittaa fyysiseen elämäntapaan, millä luonnollisesti on positiivisia terveysvaikutuksia.

Mentäiskö jo asiaan? "Ketään ei kiinnosta se miten mä nyt tästä hyödyn 100vuotiaana kun mä haluan olla vahva nyt. Tajuutsä nyt!!!?" Onneksi puristusvoimalla on myös muitakin vaikutuksia. Puristus aktivoi lihaksia ja hermostoa. Esim pystypunnerruksessa, missä luulisi vaan työntövoiman olevan olennainen, hyötyy puristusvoimasta. Mitä kovemmin puristat tankoa punnertaessa, sen paremmin aktivoit lihaksia ojentajassa. Sen lisäksi aktivoit hartioita ja leveää selkälihasta paremmin mikä auttaa sinua nostossa. Sama toimii kyykyissä. Mitä kovempaa puristat tankoa, sen paremmin yläselkäsi on aktivoituneena mikä estää selän pyöristymistä ja eteenpäin kaatumista. Sanomattakin lienee selvää että hyvä puristusvoima on hyödyllinen vetoliikkeissä. Maastavedossa monen PR:ä jää vajaaksi yksinkertaisesti puristusvoiman puutteesta. Mitä kovempaa pystyt puristamaan tankoa sen nopeammin pystyt vetämään tangon irti maasta.

Puristusvoimaa voi harjoittaa monella tavalla. Lainalaisuudet puristusvoiman harjoittamisessa pätee kuitenkin ihmisen fysiologian ympärillä. Kouran voimaa säätelevät käden ja kyynärvarren lihakset. Käden tuottama voima voidaan jakaa kolmeen kategoriaan: kämmenen puristusvoima, sormien voima ja ranteen ojennus- ja koukistusvoima. Jotta voimaa voidaan tuottaa hyvin, on kaikkia osa alueita harjoitettava.

Mikäli lisäät erikseen puristusvoimaharjoittelua muutaman sarjan 1-2 krt/vko, tulet huomaamaan merkittävän vaikutuksen voimatasoissasi. Itse teen puristusharjoituksen vetävien päivien päätteeksi tai niiden yhteydessä. Lepoa puristusvoimaa harjoittavien päivien välissä kannattaa pitää 3 päivää jotta pienet lihasryhmät kyynärvarressa ylirasitu.

Menetelmiä on monia. Itse kouran voimaa voi helposti lisätä muuttamalla tangon paksuutta. Käytä välillä vetoliikkeissä Axel- baria normitangon sijaan. Takaan että huomaat eron muutaman toiston jälkeen! Farmarikävelyt missä roikotat kahvakuulia tai farmarikävelytankoja sivuilla kävellessäsi on myös hyvä tapa lisätä puristusvoimaa. Kaiken lisäksi farmarikävelyillä on paljon muitakin positiivisia vaikutuksia voimanhankinnan kannalta. Näppivoimaa taas on helppo parantaa roikottamalla levypainoja käsisään. Nappaat yksinkertaisesti kiinni levypainoista sormenpäillä ja roikotat niitä kun kaupan kasseja. Mikäli 25kg painoja pystyy pitämään sormenpäillään yli minutin, niin ainahan voit lisätä yhden levyn siihen kylkeen. Ranteen ojennusta ja koukistusta voi hyvin vahvistaa levytangon avulla. Teidän onneksenne alla löytyy video kaikista liikkeistä.
Mikäli et vielä vakuuttunut forkkujen treenaamisen tärkeydestä niin ajattele sitä siltä kannalta että Kippari-Kallella on isot kyynärvarret ja se on vahva! Harva asia on esteettisesti yhtä voimaa huokuva kun vaikuttavat kyynärvarret. Lisäksi jämäkkä käden puristus luo aina hyvän ensivaikutelman!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti