perjantai 17. helmikuuta 2017

Lasten liikunta

Perinteisesti lasten liikuntataidot ovat kehittyneet temmeltämällä. On kiipeilty puissa, hypitty, pompittu, juostu ja leikitty eritavoin. Välillä on kaaduttu jonka seurauksena on menty kotiin itkien. Kotona on laitatettu laastari ruhjeen päälle ja leikki on jatkunu. Nykyään... Noh, sanotaan, että nykyään tehdään eri tavalla.

Ajat on muuttuneet. Tyhmempi valittaisi ja yrittäisi kaikin tavoin tasitella muutosta vastaan. Me sen sijaan emme tee niin. Me sopeudumme ja yritämme luoda jotain, joka sopii nykyaikaan ja kehittää lasten liikunnallisia taitoja yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin aiemmin.

Lapset ja aikuiset ovat monesti hyvinkin samanlaisia. Oppimiskaari ei poikkea lapsesta aikuiseen. Ensin on opeteltava kävelemään, jonka jälkeen voi opetellaan juoksemaan. Kun osaa hypätä ilmaan, pienellä opastuksella ja harjoittelulla se onnistuu entistä korkeammalle. Tärkeintä on, että tekeminen on hauskaa ja mielenkiintoista.


Keskisuomalaisessa julkaistiin viime viikolla artikkeli, joka käsitteli Jyväskylässä järjestetyn kansainvälisen lasten ja nuorten liikuntakonferenssin CIAPS:en asijantuntijoiden mietteitä. Huippu-urheilun kannalta psyykkiset tekijät vaikuttavat enemmän kuin fyysiset. Tosin fyysisten ominaisuudet ovat oltava sillä tasolla että niiden päälle voi rakentaa urheilulajin vaatimaa fysiikkaa. Tutkimusten mukaan kasvuympäristö ja geneettiset tekijät vaikuttavat yhtä paljon urheilijana kehittymisessä.

On hyväksyttävä, ettemme ole menossa enää aikakauteen jolloin lapset hiihtivät kouluun ja tekivät kesät töitä pellolla. Lapsen on kuitenkin saatava purkaa energiaansa jotenkin ja mielestämme jokaisella lapsella on oikeus oppia liikkumaan edes jollain tasolla. Kaikista ei tule huippu-urheilijoita, mutta kaikkien lasten pitäisi oppia hyppimään, juoksemaan, kiipeilemään ja kantamaan. Näillä taidoilla pärjää elämässä pitkälle.

Lapsen liikuntakasvatusta on toteutettu perinteisesti urheilulajien avulla. Vaikkakin moni urheilulaji tukee tavoitetta hyvin, uskomme että rakentamalla vahva pohja liikunnallisiin perustaitoihin keskittyen on taidot paremmin sovellettaessa myöhemmin myös muissa urheilulajeissa ja elämässä.
On lapsen urheiluvalinta tulevaisuudessa mikä tahansa, niin hyvästä fyysisestä valmiuspohjasta on hyötyä. Vaikkakaan lapsesta ei koskaan tulisi huippu-urheilijaa tai edes urheilijaa, hän kuitenkin hyötyy hyvästä fysiikasta. Elämä on silloin helpompaa. Lisäksi lapsi tarvitsee liikuntaa psyykkisen hyvinvoinnin takia. Moni vanhempi on varmasti kokenut sen tilanteen kun lapsi on ollut sisällä koko päivän ja iltaa myöten alkaa hyppimään pitkin seiniä. Lapsella on valtava määrä energiaa varastoissaan. Sen energian pitää purkautua jotenkin. Joko ohjatusti, tai sitten keksimällä tekemistä joka yleensä ärsyttää vanhempia.


Tarkoitus ei ole mullistaa lasten urheiluvalmennusta. Tarkoitus on yksinekertaisesti kantaa oma kortemme kekoon lasten hyvinvoinnin eteen. Haluamme tarjota paikan ja ohjauksen jotta lapsilla on ympäristö missä harjoitella taitojaan turvallisesti. Mikäli pystymme leikin ja hauskan aktiviteetin avulla parantaa edes muutamia yllämainituista fyysisistä ominaisuuksista, olemme onnistuneet tehtävässämme. Vaikka me emme siinä onnistuisikaan niin silti kaikki tämä on sen arvoista mikäli näemme hymyn ja innostuksen lasten kasvoilla treenin aikana. Itse asiassa, kaikki muu on toissijaista.

Klikkaa tästä kuunnellaksesi koutsien mielipiteet ensimmäisen Basement Kids treenejen jälkeen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti