perjantai 31. heinäkuuta 2015

Vihjailu

CrossFit Level 1 kurssin tarkoitus on opettaa ohjaajat opettamaan. Olennaisena osana kurssia ovat "cues" eli vihjeet mitä asiakkaalle annetaan jotta hän ymmärtää suoritustekniikan paremmin.

Vihjeitä on verbaalisia, visuaalisia ja fyysisiä. Fyysiset vihjeet ovat tapahtuvat kosketuksella jossain soveliaassa muodossa tai antaa urheilijalle joku ulkoinen kohde jota koskettaa tarvittavalla ruumiinosalla. Visuaalisen vihjeen valmetaja antaa näyttämällä itse mitä urheilija tällä hetkellä tekee ja mitä tämän pitäisi tehdä. Verbaaliset vihjeet antavat ikään kuin muistutuksen verbaalisesti, mitä liikkeessä tulisi muistaa tehdä.

Vihjeiden tarkoitus on tuoda turvallisuutta ja tehoa suoritustekniikoihin. Niiden avulla aktivoimme hermostoa ja lihaksia.

Polvet ulos

Vihjeellä "polvet ulos" pyrimme muistuttamaan työntämään polvia sivuille suorituksen ajan. Tarkoitus ei ole viedä polvia ääriasentoon missään vaiheessa. Pikemminkin haluamme antaa muistutuksen jotta pakara aktivoituu. "Polvet ulos" myöskin pitää polvet oikeassa linjassa muun kehon kanssa jotta niihin ei kohdistu haitallista vääntöä.

Levitä lattiaa

Kuvittelemalla että levität lattiaa varpaillasi kyykätessä auttaa sinua myös aktivoimaan pakaraa. Pakara on iso ja vahva lihas joten sen täysi potentiaali pitää saada käyttöön. Lihaksistosta saa myös enemmän irti kun ne lukittautuu toistensa ympäri ikään kuin kuvittelisit kiertäväsi märkää pyyhettä kuivaksi. Puhutaan vääntövoimasta. Kuvittele siis että ruuvaat jalkapohjasi lattiaan kiinni ja että molempien isovarpaiden välillä on kuminauha jota haluat kiristää vääntämällä jalkoja ulospäin. Ikään kuin levittäisitai venyttäisit lattiaa jalkojesi välillä. Saman väännön voit hakea punnertaessa jolloin levität lattiaa sormillasi.

Kuva: www.fitsyracuse.com


Katkaise tanko

"Katkaise tanko" vihjeellä pyrimme asettamaan olkanivel turvalliseen asentoon. Yrittämällä katkaista tankoa sitä nostettaessa asetat nivelen ulkokiertoon ja aktivoit samalla leveää selkälihasta tukemaan nostoa. Ulkokierron avulla jännität lihakset ja jänteet olkanivelen ympärillä jotta se pysyy turvallisesti paikoillaan. Mikäli aktiivista ulkokiertoa ei ole, kyynärpäät ajautuvat sivuille ja olkanivel kiertyy huonoon asentoon.

Tissit pystyyn

"Tissit pystyyn" tai "Rinta ylös" vihjeellä tarkoitus on suoristaa selkää ja aktivoimaan lihaksia selkärangan ympärillä. Ihmisillä on joskus vaikea ymmärtää mitä "selän suoristamisella" tarkoitetaan, monella on vaikea hahmottaa sitä. Mutta kaikki ymmärtävät miten rintaa nostetaan ja näin ollen tunnet samalla miten selkärangan ympärillä lihakset jännittyvät.


Pyri miettimään mitä vihjeillä haetaan. Jos vastausta ei löydy, niin kysy. Tarkoitus on kuitenkin auttaa sinua itse oivaltamaan nostojen mekaniikat jotta asiantuntemuksesi kehittyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti