tiistai 28. lokakuuta 2014

Regularly learn and play new sports: Pole Dance

Artikkelisarjassamme "regularly learn and play new sports" boksimme valmentajat käyvät tutustumassa heille uusiin urheilulajeihin. Tällä kertaa allekirjoittanut kävi Kaisaniemenkadulla heilumassa lattiaan ja kattoon kiinnitetyistä tangoista - Pole Dance!

Sattumoisin luokkakaverini Marie Nybergh toimii tanssiopettajana Rock The Pole-tanssikoulussa (RTP) ja sain sellaisen hullun idean että "jospa lähtisin kokeilemaan tankotanssia?". Sovittiin treeniaika kun minulla oli deload-viikko ja vähän vapaampi treeniohjelma.

Opettajani Marie Nybergh
Odotukset omaan suorituskykyyn tässä lajissa eivät olleet aivan huippuluokkaa - tiesin että omapaino liikkuu siellä 100kg:n kieppeillä (iltapaino paljasti myöhemmin lukemat 100,0kg...) ja kysehän on kehonpainotreenistä. Päivän opettaja Marie  kertoo lisää:

"Aloitin Pole Dancen harrastamisen keväällä 2011, ja syksyllä 2012 minut pyydettiin töihin opettajaksi. Pole Dance harjoittelumuotona kehittää hyvin liikkuvuutta sekä ylävartalon ja keskivartalon voimaa, mitä vaaditaan vaikeammissa tempuissa. Jos haluaa kilpailla tai tehdä kokonaisen musiikkikappaleen kestäviä koreografioita niin täytyy myös olla hyvä kunto kun tarkoituksena on saada kaikki näyttämään mahdollisimman kevyeltä ja helpolta. Itse koen että on myös hyötyä muusta harjoittelusta tankotanssin ohella. Esimerkiksi käyn salilla ja teen kestävyysharjoittelua. Myös tanssitaustasta on apua ja koen että balettiharrastuksestani on ollut hyötyä - kun jalka nousee ja nilkat ojentuu miettimättä sen enempää".

Pikkasen hermostutti ennen tuntia kun tiesin että en välttämättä ole kauhean hyvä tässä :D Kilpacrossfitin yhteydessä treenataan kuitenkin kausittain aika paljonkin voimistelua ja eri kehonhallintaliikkeitä, joten eiköhän mulla joku pieni tsäänssi pitäisi olla?

RTP muutti uusiin tiloihin
Kaisaniemenkadulle kesäkuussa 2013.
Otamme itsellemme matot ja aloitetaan lämmittelyt - "tietenkin, lämmittelyhän kuuluuu lajiin kuin lajiin" ajattelin. Marie laittaa musiikin soimaan ja alkaa tekemään hartialiikkeitä musiikin tahtiin. Häh?! Silloin minä vasta älähdin - nää jututhan pitää tehdä musiikin tahtiin! Voi ei... poislukien lauantai-iltojen nykytanssiperformanssit tanssilattialla niin en ole mikään tanssin ja rytmisen liikkumisen ihmelapsi. Olin niin keskitttynyt siihen, että tämä tulee olemaan teknisesti vaikeaa ja fyysisesti vaativaa että olin täysin unohtanut että tässähän pitäisi liikkua musiikin tahtiin.

Lämmittely jatkui ja pääsin kuin pääsinkin vähän rytmiin mukaan, vaikka liikkeet eivät olleet yhtä sulavia kuin opettajalla. Tehtiin selkärangan liikkuvuusharjoitteita, nosteltiin jalkoja, pyöriteltiin ranteita, venyteltiin, ja tehtiin lankkupitoja yhteensä vajaa kymmenen minuuttia. Hiki tuli! Oli myös mielenkiintoista valmentajana joutua jonkun toisen käskettäväksi lämmittelyssä, tuli tehtyä aivan uusia juttuja jotka oikeasti saivat kropan lämpimäksi ja lisäsi liikkuvuutta ennen treeniä. Olen huomannut että omissa treeneissä pysyn aina niissä 3-4 eri läämmittelyvariaatiossa mitä nyt olen keksinyt itselleni toimiviksi ja siksi tämä oli mukavaa vaihtelua.

Hullu juttu! En uskonut pystyväni tollaseen! :)
Itse treeni aloitettiin pyörähdyksillä - ne kun ovat vähän helpommasta päästä verrattuna esimerkiksi pitoihin. Opin liikkeitä kuin step around, palomies, takaperin joutsen, ja eri variaatioita tuoli-liikkeestä.

Seuraavana vuorossa oli erilaiset pidot. Tehtävänä oli nousta tankoon ja puristaa kiinni jaloilla niin että pysyy siellä ilman käsiä. Helpommin sanottu kuin tehty. Vaikka kuinka puristin ja väänsin naama punaisena niin liu'uin joko hitaasti tai melko nopeasti alas lattialle. Syytän tässä kehonpainoani *krhm"...
Ylös alas pito oli jotenkin helpompi ja siinä pysyin jopa paikallani niin kauan että pääsin ojentamaan ylävartaloani. Harmi että ei tullut mieleen ottaa kuvaa tästä aikaansaamastani viehkeästä asennosta, haha!

Lopussa kokeilin vähän vaikeampia liikkeitä kuten deadlift (muistuttaa vähän human flagiä) ja muna -asennosta splittiin. Ja viimeistelynä Marie laati minulle lyhyen "vapaaohjelman" joka tuli videolle - nauttikaa! :D

Fiilikset jälkeenpäin olivat
todella hyvät. Basement gangsign ;)


Tästä tunnista jäi todella hyvä maku suuhun, vaikka mies minun karvaisella fysiikalla ei ole mikään kaunis näkö vähissä vaatteissa tangon ympärillä :D Tätä pitää käydä kokeilemassa joskus uudestaan, ehkä otan pari muuta Basementin valmentajaa mukaan ;) (kuvitelkaa Arttu tekemässä samaa liikesarjaa kuin minä videolla).

Mikä?
Tanssikoulu Rock The Pole avasi ovensa Lapinlahdenkadulla 2007 Suomen ensimmäisenä Pole Dance-kouluna. Nykyään heidän tilat sijaitsee Kaisaniemenkadulla ja heidän tarjontansa voit tarkistaa täältähttp://www.rockthepole.fi/


xoxo

Vieraskynä Björn "Almost Magic Mike" Kullberg


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti