keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Kova treeni vs. hyvä treeni

Kuva: dailydot.com

Viime aikoina on ollut jonkun verran puhetta treenien "kovuudesta". CrossFit on tunnettu korkea intensitteettisenä harjoitusmuotona, ja ihmiset tuntuvat haluavat "kovaa" treeniä missä liikutaan hämärän tuolla puolen. Lihastohtorin kirjoittaman artikkelin "No pain no gain" myötä sain innostuksen raapustaa muutaman sanan aiheesta.


Treenin kovuutta voi säätää intensiteetillä ja volyymillä. Intensiteetti mittaa tehdyn työn kuormittavuutta (suhteessa suorituskykyyn) ja volyymi työn määrää. Jos lisäät esim maastavetoon sarjoja niin lisäät volyymiä. Jos teet saman määrän sarjoja mutta nopeammin olet lisännyt intensiteettiä.


CrossFit harjoittelu koostuu kolmesta osasta. Voimaharjoittelu, taitoharjoittelu ja metabolinen kuntoharjoittelu. Me uskomme vahvasti siihen että yhdistelemällä näitä oikein voimme rakentaa fyysisesti monipuolisen urheilijan. MetCon eli metabolinen kuntoharjoittelu koostuu monesti HIIT (high intensity intervall training) tai HIPT (high intensity power training) tyyppisistä harjoitteista koska nämä tutkimusten mukaan nostavat sekä anaerobista ja aerobista kuntoa tehokkaammin.


Kovan metconin jälkeen keho on piiskattu katkeamisrajan läheisyyteen. Treenin jälkeen keho erittää omaa kipulääkettään endorfiineja. Endorfiini on vahva opiaatti ja on verrattavissa esim morfiiniin tai heroiiniin. Endorfiinit tuo voimakkaan hyvänolon tunteen ja mieli nauttii humalasta. Tämä olotila on niin hyvä että siihen jää helposti koukkuun. Usein CrossFit piireissä puhutaan metcon koukusta. Kuten muidenkin päihderiippuvuuksien kanssa, koukku johtaa suorituskyvyn laskuun.


Verenmaku suussa harjoittelu tekee hyvää mielelle ja sielulle.
Ei välttämättä fysiikalle.
Kuva: commons.wikimedia.org
CrossFit harjoittelu on vahvasti suorituskeskeistä puuhaa koska kaikki on mitattavissa. Virheellisesti monesti kipua ja väsymystä pidetään hyvän treenin mittarina. Koska kova treeni tuo tulosta ja hyvänolon tunteen, luullaan että enemmän kovaa treeniä tuo paremmat tulokset ja enemmän hyvän olon tunnetta. Näin simppeliä se ei kuitenkaan ole.







CrossFit Basementin valmentajilla on pitkä ja kirjava urheilu- ja valmennustausta. Uskomme kaikki vahvasti järkevään ohjelmointiin. Kaikki ohjelmoinnissa on mietittyä. Miksi räjähtävät liikkeet tehdään lepopäivän jälkeen? Koska lihas ei voi olla väsynyt toimiakseen räjähtävästi. Miksi lepäämme 2 krt viikossa? Miksi emme tee enemmän Hero wodeja? Miksi Deloadaamme joka neljäs viikko? Miksi totalit tehdään levon jälkeen? KAIKKI on mietittyä.


Kuva: x-fit.ca
Harjoittelu CrossFit Basementissä ei ole ryhmähikijumppaa. Kuntoilun ja harjoittelun ero on se että
harjoittelu on mietittyä ja ohjelmoitua. Me tiedämme mihin haluamme päästä ja meillä on suunnitelma miten sinne päästään. CrossFit Basement ei ole spinning sali minne tullaan hakemaan reisi-pakara hapotusta. CrossFit Basement ei myöskään järjestetä "toiminnallisia ryhmäliikuntatunteja" joiden ainoa tarkoitus on ajaa kuntoilija piippuun sotilaallisesti huutavan valmentajan avulla.




Me haluamme että te tulette siitä syystä että te haluatte tuloksia. Oli se tulos mitä tahansa. Te maksatte laadukkaasta valmennuksesta ja asiantuntemuksesta, ette rääkkäyksestä. Mikäli tuloksia tulee, kertokaa se meille. Mikäli niitä ei tule, kertokaa sekin meille, niin varmasti löydämme asiaan ratkaisun. Paras keino tähän on tulla juttelemaan jonkun valmentajan kanssa.

Suurin osa asiakkaistamme pääsevät tuloksellisiin tavoitteisiinsa. Ne kenen kohdalla asiat on toisin, pitää tehdä muutoksia. Joko harjoitteluun tai elämän muihin osa- alueisiin. Ne kenen kohdalla muutoksia on tehtävä, n 90%:lla ongelma on joko lepo tai ravintopuolella.

Te olette meidän käyntikorttimme ja me oikeesti välitämme teistä. Me haluamme auttaa teitä pääsemään tavoitteisiinne.


Kova treeni ei tuo tuloksia, hyvä treeni tuo tuloksia.

Namaste!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti