perjantai 9. kesäkuuta 2017

Basement Lifestyle- Paljon muutakin kun pelkkää fitnessiä

Tällä viikolla vietettiin Basementin 4v synttäreitä. 5.6 2013 avasimme ovet ensimmäistä kertaa. Kävijöitä ekana päivänä oli huikeat 3kpl. Sen jälkeen onkin tapahtunut paljon. Hyvien treenitulosten lisäksi meille on muodostunut tiivis, samoja elämänarvoja vaaliva yhteisö. Siitä syystä Basement on tänä päivänä paljon muutakin kun pelkkä paikka treenata.
Ekaa kertaa tsekkaamassa tiluksia vanhassa yökerhossa.

Ekana päivänä kävi kolme asiakasta. Maija ja Iina olivat ekoina. Kuva: Iinan arkisto, täysin ilman lupaa.
Ihminen on laumaeläin ja yhteisöllisyyden tarve on jotain primitiivistä. Jo aikoja sitten ihmiset ovat huomanneet pärjäävänsä paremmin yhteisöissä. Kaikki on helpompaa kun rikastuttaa elämäänsä sosiaalisella kanssakäymisellä muiden, samanhenkisten seurassa. Tästä syystä voimme todeta että me tarvitsemme yhteisöllisyyttä. Sama on pätee treeniin. Yhdessä on mukavampi treenata kun yksin.

Legendaariset ekat kesäbileet Hietsussa.


Kaajan maanantaisessa puheessa mainittu Kärsimys on keskeisenä asiana yhteishengen luomisessa. Aiheesta löytyy useita tutkimukisa siitä mikä luo hyvän yhteishengen ryhmiin. Yksi seikka tutkimuksissa nousee esiin ylitse muiden: yhdessä kärsiminen ja vastoinkäymisten voittaminen. Jos tarkemmin mietimme niin todellista fyysistä kärsimystä esiintyy ihmisten arjessa hyvin vähän. Elämme kuin pumpulissa ja harvoin tarvitsee kohdata tilanteita missä on todellista taistelua sekä fyysisesti että henkisesti. Tämä johtaa siihen että ei ihmiset lannistuvat pienestäkin vastoinkäymisestä. Basementissä sen sijaan kärsimystä saa kohdata lähes päivittäin, fyysisesti ja henkisesti. Fyysisesti tietenkin lihaskivun muodossa. Henkisesti joudumme päivittäin taistella sisäistä ääntämme vastaan joka haluaa meidän luovuttavan. Nämä vastoinkäymiset ovat tietynlaista "kärsimystä" jota me jaamme. Tämä myös kasvattaa meitä ihmisinä.

Basementin yhteisö on myös luonut tietynlaisen Basement Lifestylen. Elämäntavat muodostuvat arvoista jota yhteisössä arvostetaan. Väittäisin että suurin osa meistä arvostaa seuraavia asioita:

  • Suorituskyky
  • Sisu
  • Terveet elämäntavat
  • Hauskanpito
  • Kaverit
  • Muiden auttaminen, tiimityö

Jos tarkkaan mietit, nämä ovat teemoja jonka ympärillä elämäntapamme pyörii. Arvostamme fyysistä suorituskykyä, eli minkälaisista fyysisitä haasteista pystyt selviämään. Suorituskykyiset ihmiset pärjäävät paremmin. Suorituskyky on meille enemmän kuin pelkkä mittari millä voimme kehuskella kuinka kovassa kunnossa olemme, se on meille arvo minkä ympärille myös suunnittelemme muun elämän.

Jokainen arvostaa Sisua, eli sitä että antaa enemmän kun mihin luulee pystyvänsä. Taistelee siis hampaat irvessä loppuun saakka. Sisu on suomalaisuudessa kansanperinteessä käytetty termi kuvastamaan periksiantamattomuutta, taistelutahtoa ja sinnikkyyttä. Sisu on meissä kaikissa, mutta esiintyy harvoin. Mitä harvemmin joudut kaivamaan sisun esiin, sen helpommin unohdat että se voimavara on käytössäsi. Meille sisu on arvo mitä on syytä vaalia päivittäin.

Terveet elämäntavat on kaikille meille tärkeitä. Haluamme pysyä hyvässä kunnossa mahdollisimman pitkään. Korjaus, haluamme pysyä POIKKEUKSELLISEN hyvässä kunnossa. Siihen ei pelkkä treeni riitä, vaan pitää myös hieman miettiä mitä laittaa suuhunsa ja sitä että antaa kehon ja mielen levätä välillä.Kärsimykselle pitää myös olla vastapainoksi naurua ja hauskanpitoa. Sitä meillä on onneksi päivittäin, välillä myös juhlien muodossa. Juhlia esiintyy itseasiassa aika usein, sekä pienemmissä että suuremmissa mittakaavassa. Ilmeisesti We Like To Party. Yksin on tylsää, siksi kaverit. Monille Basementistä löytyy täysin uusi kaveripiiri.

Muiden auttamisen kulttuuri on myös meillä hyvinkin vahva. Se on yhteisön kantavimpia ja arvokkaimpia elementtejä. Ohjelmoimme treenejä tehtäväksi yksin, pareittain ja ryhmässä. Se luo ryhmähenkeä. Basementissä on aina joku kannustamassa vaikka sitten treenaisitkin yksin. Kaikki jotka jonkin aikaa ovat treenanneet tietävät miten suuri merkitys kannustuksella on. Kaikki meistä ovat olleet tilanteessa missä ei enään yksinkertaisesti jaksa, mutta ei halua luovuttaa koska kaverit kannustavat ympärillä. Se johtaa itsensä ylittämiseen ja sitä haluaa myös antaa muille kun sen kerran on itse kokenut.


Paras koutsiryhmä ikinä. Piste.

Väitän että Basementissä treenaavat ihmiset ovat myös keskitasoa positiivisempia ja kestävät arkipäiväisiä vastoinkäymisiä paremmin. Kova harjoittelu opettaa että kipu ei ole ikuista. Se menee ohi ennen pitkää. Pienet vastoinkäymiset eivät enään tunnukaan niin pahalta koska olemme harjaantuneet kohtaamaan fyysisiä ja henkisiä vastoinkäymisiä joka päivä.
Joka tapauksessa on huomattu, että Basement on paljon muuta kun vain kuntosali jossa saa hyvää treeniä. Meille nimellä Basement on paljon syvempi tarkoitus. Pidetään se juuri tälläisenä. Haluan tässä vaiheessa kiittää kaikkia Basementiläisiä. Ilman teitä kaikki tämä olisi vaan merkityksestöntä työtä ja paljon tylsempi sali. Vain sali muiden kuntosalejen joukossa. Neljä vuotta sitten meillä oli selkeä viso mitä halusimme luoda, lopputulos kuitenkin oli paljon enemmän kun mistä uskalsimme ikinä unelmoida. TE olette se syy miksi tämä paikka on paljon enemmän kun vaan sali.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti